Sveža Istrska malvazija

Sveža Istrska malvazija

Sveža Malvazija je to leto zelo sadno – cvetna. Saj je zaradi lanske velike suše prišlo do manših doprinosov na trsu a se je zaradi tega na obstoječih grozdih dvignila raven sladkorja.Pri letošnji letini z oznako 2022, dominirajo vonji akacije, bezga, lipe, zelene jabolke, breskve, marelice.
Poustvarja pravi retro okus zato je primerna tako, za velike gastro dogodke kot tudi za vsakodnevno zabavo.

 

Malvazija iz lanske trgatve je blizu sijajnemu primerku malvazije, ki jo lahko zdaj z velikim užitkom pijemo, a bo verjetno zdržala še več kot desetletje.Matoševićeva malvazika Alba je na nosu ekscentrično intenzivna; poleg akacije in surovih mandljev se močno čutijo cvetlične arome, zelena jabolka in nekaj rumenega poletnega sadja. Tekstura je oljnata in kremasta, neobičajno bogata za tako mlado vino, pookus pa traja več kot trideset sekund. Hkrati je vino zelo sveže in zmerno mineralno.

 

Naš wine shop & bar Kraševec , smo prvi vrsti odprli zato ,da ljudem približamo vina, katera pijejo v poletnih časih pri naših sosedih v istri.Ker pa je vinarstvo v zadnjih 20tih letih ekspanziralo ,smo mi v vem tem navalu odprtja malih vinarjev skrbno že od leta 2008 izbirali in izbrali elito vinskih gospodov iz Istre.Pri nas najdete vinarje kot so Matošević, Trapan ,Tomaz ,Damjanić ,Arman Marijan ,Koquelicot ,Arman Franc ,Legovina ,Dešković.
Seveda pa smo tukaj tudi zato ,da vam svetujemo pri nakupu če boste kaj skuhali,kot tudi pri sestavljanju novih vinskih menijev za gostince

Prvo grozdje so v Istro prinesli Grki že v 6. stoletju pred našim štetjem, kar jo uvršča med najstarejše vinorodne regije v Evropi. Vendar ji je burna zgodovina preprečila, da bi postala ena klasičnih regij. Istra, ki je dobila ime po Histrih, prvih naseljencih tega srčastega polotoka severnega Jadrana, je bila v svoji karičasti zgodovini del mnogih držav.

Neki istrski vinar zadnjih 100 let preprosto razloži: »Moj dedek je bil rojen v Avstriji, moj oče je bil rojen v Italiji, jaz sem rojen v Jugoslaviji in moja hči je bila rojena na Hrvaškem. Vendar smo bili vsi rojeni v isti hiši.”

Danes je v hrvaški Istri le še 4000 hektarjev vinogradov, konec 19. stoletja, pred pojavom filoksere, pa 44.000 ha.

Po razpadu Jugoslavije v zgodnjih 90. letih so propadle državne zadruge za proizvodnjo velikih količin, kar je istrski vinski sceni ponudilo priložnost, da ponovno zasije. Začeli so se pojavljati proizvajalci, ki se zavedajo kakovosti, posodabljajo kleti in znižujejo donos vinogradov za proizvodnjo bolj koncentriranih in kompleksnih vin.

Namesto da bi se ozirali nazaj, ti novi proizvajalci želijo graditi na edinstveni geografiji regije, ki jo pogosto imenujejo največja zelena oaza Severnega Jadrana.

Podnebje
Istrsko podnebje je sredozemsko, pod močnim vplivom Alp, ki zvečer prinašajo hladen zrak, kar podaljšuje dobo zorenja in ohranja raven kislosti. Morski vetrič z Jadrana podnevi ohranja vinograde hladne, suhe in brez bolezni. Padavine dosežejo 800 mm na leto, vendar dežuje predvsem pozimi, spomladi in pozno jeseni. Topla in suha poletja pomenijo, da je največji izziv v regiji suša – glivične bolezni so manj skrb.

Hrvaško Istro pogosto delijo na rdečo Istro, sivo Istro in belo Istro, poimenovane po treh tleh, ki prevladujejo na polotoku:

RDEČA ISTRA je dobila ime po zemlji terakotne barve, bogati z železom imenovani Crnica (Terra Rossa). Ta prst se nahaja bližje morju in je rezervirana predvsem za gojenje rdečih sort. Vendar pa se na teh tleh gojijo tudi bele sorte, ki dajejo polna in strukturirana vina.

SIVA ISTRA se nahaja v osrednjem delu polotoka in ima flišna tla (sedimentna kamnina s sivo glino bogato z apnencem), primernejša za bele sorte. Vina iz teh tal imajo dobro kislost, izrazito aromo in srednje telo.

BELA ISTRA je podobna sivi Istri, vendar ima bolj kamnita tla s še večjo vsebnostjo apnenca. Ta prst se nahaja predvsem v notranjosti na višjih legah. Vina iz teh tal so običajno bolj kisla, bolj aromatična in zelo elegantna.

 

Hrvaška Istra, ki izkorišča stoletja izkušenj, ukoreninjeno vinsko kulturo in nedavne naložbe, je popolnoma pripravljena, da si pridobi sloves verodostojne in kakovostne vinorodne regije.

Njegova rastoča priljubljenost kot ena glavnih evropskih turističnih destinacij je že povzročila močan lokalni trg za večino njegove proizvodnje vina. Ko se ti turisti vrnejo domov, je za proizvajalce velika priložnost, da povečajo izvoz. Tisti proizvajalci, ki so imeli dovolj vina za prodajo, so bili zelo uspešni že na trgih Združenega kraljestva in ZDA, zanimanje z azijskih trgov pa še naprej narašča kot tudi Slovenskem.

Medtem ko se svet prebuja ob istrskih značilnih in nagrajujočih vinih, so proizvajalci, ki so odločeni izboljšati kakovost, prejeli priznanje z vrsto nedavnih mednarodnih nagrad. Regija ima dar geografije in podnebja in če bo uspela ohraniti ravnovesje med lokalnim in mednarodnim, bodo potrošniki Istro v prihodnjih letih veliko bolje spoznali.

6 thoughts on “Sveža Istrska malvazija

 1. Men, we all find out that it’s much easier and a lot more enjoyable to have
  intercourse when a new girl is good and wet. But for some good reason,
  a great deal of guys nevertheless have a tendency to neglect to obtain their woman good and slippery before
  they begin going at it. It’s regular to feel a bit
  uncomfortable for the very first few thrusts,
  but as soon as she’s all lubricated, it should end up being a soft ride.
  Certain, a lot of men think they can’t assist themselves and
  simply proceed for it, but they want to remember that women need even more time to get aroused.
  So, if you put in the work to create her moist during foreplay, you’ll be
  in for a great period. It doesn’t take very much, but you may need to be patient if she takes
  a while to get in the feeling.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

O nas

KRAŠEVEC ,istrska vina in olja, je ime z dolgo tradicijo ponudbe vrhunskih Istrskih vin ter olj za še tako zahtevnega poznavalca gurmanskih not.

Kraše

Izbor naših vin vam omogoča ,da ukusite celo Istro od Buj(siva zemlja) pa vse do Šišnja(terra rossa).Istrskim vinarjem smo v oporo pri distribuciji njihovih vin po celi državi, ugodimo pa tudi našim naročnikom in končnim kupcem. Svetujemo vam pri nakupu in seveda pomaga tudi oblikovati vaše vinske karte. Prodajamo petsto izbiro vin in olj od izbranih vinarjev in oljarjev iz hrvaške istre.